Dette er tidenes verste elbilbudsjett, sier Christina Bu. Foto: Jamieson Pothecary/Norsk elbilforening.Click to add image caption

Tidens verste elbilbudsjett:

Elbilforeningen: - Denne regjeringen går på diesel!

Elbilforeningen raser. Elbilstasingen står i fare for å havarere. Med forslag til statsbudsjett blir det dyrere å både kjøpe og bruke elbil. De gjør alt de kan for å svekke elbilsatsingen, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Publisert Sist oppdatert

– I mai foreslo regjeringen moms for elbiler over 500 000 kroner. Nå følger de opp ved å sende enda flere regninger til de som velger elbil, sier Bu.

Elbilsatsingen står i fare for å havarere

Regjeringen foreslår engangsavgift for alle elbiler. I tillegg gjør vil de gjøre det dyrere å ha en elektrisk firmabil ved å innføre full firmabilbeskatning. De vil også innføre full omregistreringsavgift som vil gjøre det dyrere å kjøpe brukt elbil, og de svekker miljørabatten i bomringen.

– Bileiere som gjør miljøvennlig valg er den store tapere og klimasatsingen svekkes, sier Bu.

Hun sier at Elbilforeningen vil kjempe for elbilistene når statsbudsjettet skal behandles i Stortinget.

– Vi vil gjøre det vi kan for å stoppe disse forslagene og få elbilsatsingen på rett vei igjen, sier Bu.

Forutsigbarhet har vært en av grunnene til at vi har lykkes i elbilsatsingen. Meldingen til forbrukerne har vært at det vil lønne seg å velge en nullutslippsbil framfor en fossilbil. Dette prinsippet vrakes nå av regjeringen.

Svekker miljørabatten i bomringen

Fram til nå har elbilene betalt 50 prosent av takstene til en fossilbil i bomringen. Regjeringa forslår å øke dette til 70 prosent. Miljørabatt i bomringen har vært et viktig elbiltiltak i byområdene. Det har forbedret bymiljøet og bidratt til å kutte klimagassutslipp i de største byene våre.

– Om lag 3 av 10 biler på veiene i Bergen og Oslo er elektriske. Regjeringa oppfører seg som om elbilmålet allerede er nådd, når realiteten er at mange fortsatt må overbevises om å kjøpe elbil, tordner Bu.

Nå må Stortinget redde elbilsatsingen

Stortinget har vedtatt målet om at alle nye biler i 2025 skal være elektrisk. Det er nå veldig usikkert om vi når målet sier Bu:

– Regjeringa svikter elbilsatsingen og ser ut til å ha glemt at det fortsatt er en jobb å gjøre. Nå må Stortinget ta tak og rydde opp etter dette havariet sånn at vi fortsatt kutter klimagassutslipp.