Kjedesjef i DekkTeam Raymond Myrland under Oslo Motorshow.

Dekksjef med oppfordring før vintersesesongen:

-Vær tidlig ute med vinterdekk!

Det har blitt spådd mangel på vinterdekk og krise av både eksperter og presse denne vinteren. DekkTeams kjedesjef Raymond Myrland tror de skal klare å levere hva kundene ønsker, men oppfordrer alle til å være tidlig ute.

Publisert Sist oppdatert

I ytterste konsekvens må du la bilen stå i vinter uten vinterdekk. Det hevdet Knut Olav Røssland Nestås i Trygg Trafikk Vestland på grunn av alle utfordringene ved leveransene av vinterdekk i år. Ut over høsten og inn mot vinteren vil leveranseproblemene bli mer merkbare, sa Per Kristian Neste i Dekkimportørenes Forening. NAF går ut med pressemelding at det kan bli vanskelig å få tak i vinterdekk denne vinteren.

Raymond Myrland tror de skal klare å dekke kundenes behov. Mot en forutsetning.

Fleste vinterdekk kommer fra Russland

Som et produkt av krigen i Ukraina og tollregler er det stopp på all import av vinterdekk fra Russland, ifølge NRK. I 2021 ble det importert over 1,6 millioner bildekk fra Russland, hvor store deler av de var vinterdekk. Mange av dekkprodusentene har også hatt fabrikker i Russland.

Sjef for kjeden DekkTeam, Raymond Myrland, beroliger urolige bilister noe, men bedyrer viktigheten med å være tidlig ute. Han vil ikke kalle situasjonen noen krise, men spesielt de som skal ha piggdekk, og ikke er villig til å teste ut andre merker, kan måtte vente og i værste fall ikke få nøyaktig de dekkene de vil ha.

- Det er nok ikke noen dekk-krise, men de i landet som skal ha piggdekk, de kan slite litt.

- Ingen russisk-produserte lastebildekk er markedsført i Norge, så for den sektoren er det ikke noe problem, forklarer kjedesjefen i DekkTeam.

- Vinterdekk har vi egentlig godt av på lager, men kundene må kanskje belage seg på å kjøpe andre merker enn de vanligvis bruker, også er det enkelte størrelser som byr på problemer. Som med mye annet så blåser pressen dette opp til å være snakk om "krise, men det er det nok ikke, beroliger Myrland.

HER ER DEKKTEAMS UTVALG AV DEKK.

NAF støtter strategien om å være tidlig ute med vinterdekk

Allerede i april kom bekymringene om mangel på vinterdekk. Egil Stenshagen, er en meget kjent investor og gründer. Blant annet i dekkbransjen. Stenshagens Starco anslår at det omsettes rundt 2,5 millione vinterdekk i Norge hvert år. I våres oppfordret både dekk-investoren, likeså NAF, alle til å sjekke dekkene sine tidlig for å se om det var behov for nye vinterdekk på bilen.

– Folk er ikke desperate ennå, men det er en viss usikkerhet vi møter sesongen med. Og vi er ikke vant med det, sa Egil Stenshagen til NRK i våres.

LES OGSÅ: NAF: - BLIR VANSKELIG Å FÅ TAK I VINTERDEKK

DekkTeams leverandør Starco pigger nå dekk i Norge for å levere behovet til kundene.

Starco er en av hovedleverandørene til DekkTeam. Myrland melder om at hans kjede skal kunne levere det kundene ønsker til tross for situasjonen.

Hektisk under vårsesongen hos DekkTeam på Eidsvoll.

- Starco har kjøpt inn mange dekk fra alternative produsenter til de vi vanligvis benytter, og det tror jeg de andre store grossistene også har gjort.Vi får nå pigget dekk her i Norge via leverandøren, så vi skal nok klare å levere, men det kan ta lengre tid enn vanlig. Så vær tidlig ute!

- Mitt tips er at de som har dekk som må skiftes i løpet av vinteren, men som holder en måned eller to før de må skifte, ikke vent, kjøp de dekkene nå. De som setter på slitte dekk kan oppleve at når de virkelig trenger nye i januar, ja da kan leveringstiden være lang.

Se over vinterdekkene dine nå

- Jeg anbefaler alle som har dekk i egen garasje å se over de nå, og ta kontakt med ditt lokale dekkverksted for å bestille dekk. Da kan dekkverkstedet legge inn en bestilling hos leverandør, og leverandøren får bedre oversikt over volumet som må til, og kan få tak i nok dekk. Venter man en måned , så rekker ikke leverandørene å få dekk fra produsentene, og er det tomt da, ja da er det tomt.